воскресенье, 15 ноября 2015 г.

Знакомьтесь, живописец Коваленко


                             ОСТАНОВКА В ПУТИ

Под таким названием в выставочном зале Одесского художественного музея открылась выставка молодого художника Андрея Коваленко.
 Андрей родился 20 апреля 1976 г. в Одессе в семье художников Юрия Коваленко и Светланы Коваленко-Шведовой.
В 1991 г. он поступил на живописно-педагогическое отделение Одесского государственного художественного училища им. М.Б. Грекова.

Первая персональная выставка Андрея состоялась 1996 году в выставочном зале Союза художников Украины, за несколько месяцев до защиты диплома.
В настоящее время Андрей Коваленко совершенствует свое мастерство, упорно работает над манерой письма и тематикой своих произведений. Он автор целого ряда персональных, городских, республиканских и международных выставок, биеннале и пленэров. С 2008 г. - член Национального союза художников Украины. Его работы находятся в музеях Одессы, Киева, Канева, Прилук, в частных собраниях Украины и за рубежом.
Вот как оценивают творчество молодого коллеги признанные мастера:
Савченко, художник: "Цікавим проявом в Одесі, є спадкова традиція, що закріпилась в родині Коваленків – бачити і переживати світ природи, разом зі світом людини – як невід’ємної частини всеохоплюючого космосу.
Ця модель і породила тему екзистенції, як актуальності, що проявляє правдивого художника. Андрій Коваленко багатомовно закріплює свої, природою і родиною батьків – художників закладені таланти у формуванні яскравого, виразного мистецтва. Він має цікаву і важливу, на мій погляд, характерну рису – малює, як говорить. Притому, висока працездатність та емоційна напруга в творчій роботі, важливий фактор, який забезпечує цілісність його творчого процесу."
      Володимир Цюпко:"...У Андрія Коваленка дар живописця органічного. Його твори розвиваються і ростуть, як росте трава чи дерево, як розпускаються квіти, так само наповнені свіжістю, енергією і силою, як усе живе.

Оптимізм сприйняття цим митцем дійсності такий же природний, легкий і радісний. У його мистецтві присутній дух весни. Колір і пластика в роботах А. Коваленка сповнені руху, а композиція – виразності і простоти. З його творами легко живеться і вільно дихається. З ними затишно. А це немало значить у нашому напруженому і агресивному світі..."
     Володимир Кабаченко, художник: "... У живописній країні Андрія є місце для трамваю бажань, дерев, будинку і вулиці, на якій він виріс, урочистому перехожому з букетом, оперному театру і вулиці червоних ліхтарів, самотньому художнику з етюдником, чайкам на березі моря, а ще – завжди знайдеться місце для зворушливого вуличного песика і квітів, що посміхаються.

Головною передумовою творчості для себе художник вважає внутрішню потребу малювати, чесність, щирість вислову – це обов’язково має відчути глядач, а вражень від глядачів чекатиме художник..."      Ольга Котова, искусствовед, художник: "...Андрей Юрьевич Коваленко принадлежит к поколению одесских художников, активно заявивших о себе на сломе ХХ-ХХІ веков.
Его искусство отличает сочная фактурная живопись, украинский фолк, образы пра-духов земли, стихий, природы, соразмерность мира и человека, экспрессионизм, игровое светлое образо-творящее начало, любовь к жизни и искусству в разнообразных проявлениях."





Фото А. Михайденко



Комментариев нет:

Отправить комментарий